poslastica
Ne peče se i topi se u ustima: Za manje od pola sata dobićete kolač za koji će vam svi tražiti recept
Ukusna poslastica kojoj niko neće odoleti.
Ako ste ljubitelj jednostavnih poslastica koje ne zahtevaju paljenje rerne, ovaj čokoladni desert će postati vaš novi favorit. Iako je priprema brza i laka, krajnji rezultat je toliko bogat i prefinjen da je ovo jedan od onih recepata čiji ukus se ne zaboravlja.
Sve što je potrebno jeste pola sata vašeg vremena i malo strpljenja dok se kolač hladi. Ključ savršene teksture leži u dobrom hlađenju pre serviranja, kako bi se svi kremasti slojevi savršeno povezali i pretvorili u pravu gastronomsku fantaziju.
Sastojci:
- 400 grama mlevenog keksa
- dve kašike čokoladnog krema
- jedna ravna kašika kakaoa
- 100 grama rastopljenog putera
- 250 grama krem sira
- 50 grama šećera
- 550 mililitara mleka
- 60 grama instant pudinga od čokolade
- 60 grama instant pudinga od vanile
- 250 mililitara pavlake za šlag
- rendana čokolada
Priprema:
Prvo namastite pleh za pečenje. Možete koristiti kalup prečnika između 22 i 25 centimetara. U velikoj činiji pomešajte mleveni keks, otopljeni puter, kakao i čokoladni krem. Nakon što dobijete ujednačenu smesu, utisnite ih na dno kalupa i stavite u frižider.
Posle toga mikserom umutiti krem sir, dodati šećer i 50 mililitara mleka i ponovo umutiti. U drugoj posudi umutite mikserom šlag i prašak za puding od vanile dok ne dobijete čvrstu kremu. Krem od sira sjediniti sa kremom od pudinga i namazati podlogu i vratiti u frižider.
Zatim sledi priprema čokoladnog sloja. To ćete uraditi tako što ćete puding umutiti sa mlekom (otprilike 500 mililitara mleka) i premazati ga preko ohlađenog krema od vanile i sira. Na kraju tortu pospite rendanom čokoladom i ostavite da se hladi u frižideru najmanje četiri sata.
Varijacije koje možete probati
Iako je recept sa čokoladom i vanilom klasik, ovaj kolač trpi razne promene:
- Voćni ukus: Između belog i čokoladnog sloja poređajte sveže maline ili naseckane jagode – kiselost voća će savršeno preseći slatkoću krema.
- Lešnik fantazija: U podlogu od keksa dodajte šaku pečenih, mlevenih lešnika za dodatnu teksturu i aromu koja podseća na najpoznatije čokoladne bombone.
Na kraju, ostaje samo jedno pitanje: da li ćete imati strpljenja da sačekate da se ohladi? Ovaj kolač je dokaz da su najjednostavnije stvari često i najlepše, a spoj čokolade i nežnog sira kreira rapsodiju čiji ukus se ne zaboravlja.
Bonus video:
(Espreso/Krstarica/prenosi:B.S.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!




